tirsdag 8. november 2011

Kommunikasjon, Språkfunksjoner og Argumentasjon

Hva er argumentasjon?
-Å argumentere er å begrunne et syn eller en holdning. Grunnen til at vi argumenterer, er for å overtale eller overbevise andre. Eller for å vise dem vårt synspunkt i en sak, og stå for det.
Det fins ulike måter å argumentere på. I enhver argumentasjonssituasjon må du vurdere hvilken argumentasjonsmåte som kan ha størst virkning og appelere mest til mottakeren. Disse argumentasjonsmåtene kaller vi for appellformer.
I argumentasjonen kan vi enten appelere til fornuften og den logiske sansen eller til følelsene.
Fornuftsappell(saksargument) er å argumentere ved å vise til saken selv.
Følelsesappell(mottakerargument) er å argumentere ved å appelere til mottakerens følelser.
Følelsesappell 2(senderargument) er å bruke deg selv som sannhetsvitne og framstå som en troverdig person.


2.Oppgave 7 s.63 (Norskbok: Panorama)
Å tilpasse innholdet og språket til mottakeren.
Skriv en kort presentasjon av den videregående skolen du har begynt på:
-til ungdom på din egen alder
-til en seksåring
På hvilken måte er de to forklaringene forskjellige (med hensyn til stoffutvalg og språkbruk, ordvalg og uttrykksmåter)?


Presentasjon av Vågen Videregående skole til ungdom på min egen alder:
-Vågen videregående skole er en fantastisk skole med mange motiverende lærere og kjekke fag. Skolen er veldig stor, med over 800 elever. Man kan velge å fordype seg i musikk, dans eller drama, Design og håndverk, Media og kommunikasjon eller studiespesialisering med formgivningsfag. Skolen har veldig mye å tilby, blant annet mye moderne teknisk utstyr, dansesaler, instrument- og øvingsrom, og en nydelig forestillingssal som jeg vil si er på nivå med den store salen i Sandnes Kulturhus. Alle elevene som går her har noe kreativt å bidra med, og får utvikle kreativiteten sin. Man får generell studiekompetanse ved å gå her i tre år, og kan da ta videreutdannelse ved universiteter og høyskoler.


Presentasjon av Vågen Videregående skole til en seksåring:
-Etter at man har gått på ungdomsskolen, kan man begynne på noe som heter videregående. Der går man i tre år. Det er der de som er russ går. Jeg går på Vågen videregående skole som er en stor, fargerik og kjempekjekk skole med snille og flinke lærere. Det går mange ungdommer på Vågen, over 800. Mange har liker de samme tingene, og det gjør skolen enda kjekkere. Man får også mange nye venner. Vi har det kjempegøy på skolen. Noen på skolen liker å tegne, lage ting og male, mens andre liker å synge, danse og spille skuespill. Alle får gjøre noe de liker.

3.Oppgave s.81
Formuler et innlegg etter mønsteret «Før- nå -i framtiden».
  • Før var det trygt å gå alene ut om kvelden. Nå er det ikke det lenger. Kriminaliteten og volden har økt og det trengs mer politi og natteravner på kveldstid.
  • Før stolte jeg på politikerne. Nå gjør jeg ikke det lenger. Ingen av dem holder det de lover allikevel, og de prater uten å gjøre noe. I fremtiden håper jeg at vi kan bli en republikk, for det er en styreform som er bedre enn det monarkiet vi har i dag.

4.Oppgave 4 s.82
«Du må komme på konserten med X!» Begrunn denne appellen med et saksargument, et mottakerargument og et senderargument.


Saksargument: Du må komme på konserten med X! Han er en høyt utdannet musiker/artist som har vunnet mange prestisjefylte priser. Han har skrevet alle låtene selv, og har med seg et fantastisk band. X er en artist som har fått kjempebra respons både når det kommer til sangstemme, musikksjanger og utstråling på scenen. Han har aldri vært i Norge, og endelig kommer han! Og han kommer til byen vår! Han kommer aldri til denne byen igjen, og man bør leve i nuet, så jeg synes at du bør gå.


Mottakerargument: Du må komme på konserten med X! En konsert med X vil ikke føles som en konsert, men et show! Et forrykende og underholdende sceneshow! Han har en fantastisk karisma, og lever seg virkelig inn i musikken. Du kommer til å gå ut fra salen med hjertet i halsen, og en opplevelse du ikke vil gi slipp på. Konserten kommer til å bli helt utrolig!


Senderargument: Du må komme på konserten med X! Han er helt fantastisk! Jeg har selv vært på konsert med ham i utlandet, og det var en helt ubeskrivelig opplevelse. Det går faktisk ikke an å beskrive hvor fantastisk, gøy og overraskende det var! Bandet hans var også utrolig. Man hører hvor nydelig harmonien mellom instrumentene er. Saksofonene, trompetene, pianoet. Det var rett og slett ufattelig! Låtene er veldig fengende, og man klarer ikke å sitte stille! Det var rett før jeg reiste meg opp og begynte å danse. Når man hører X på cd, er det også fantastisk, men det er ingenting sammenliknet med liveopptredenen! Jeg anbefaler deg virkelig å gå på konserten, du vil garantert ikke angre!


Kilder:
-Bildet: Lisensiert av ZedZap.
-http://ndla.no/nb/node/3856
-Panorama, Norsk Vg1 Studieforberedende
Gyldendal Norsk Forlag AS 2006
1.utgave, 4.opplag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar